На 86-годишна възраст почина академик Дечко Павлов Дечков, съобщиха от Българската академия

...
На 86-годишна възраст почина академик Дечко Павлов Дечков, съобщиха от Българската академия
Коментари Харесай

Почина академик Дечко Дечков

На 86-годишна възраст умря учен Дечко Павлов Дечков, оповестиха от Българската академия на науките, осведоми ДАРИК.

Акад. Дечко Павлов е един от основателите на Централната лаборатория за електрохимични източници на ток, основател и началник на секция " Оловни батерии ". Бил е заместник-директор на Института по електрохимия и енергийни системи при Българска академия на науките. Той е един от най-изтъкнатите български учени с изключителни достижения в региона на електрохимията и по-специално в разкриването на процесите, протичащи при технологията на производството и употреба на оловните акумулатори.

Научните му приноси, свързани с кинетиката на електродните процеси, свойствата и структурата на оловните оксиди и процесите в оловните акумулатори, са получили необятно интернационално самопризнание. Автор е на стотици научни писания и доста монографии, с хиляди цитирания в международната научна литература. Голяма част от научните му достижения са предпазени с авторски свидетелства и патенти, регистрирани у нас и в други страни. Много от неговите хрумвания са доведени до на практика внедрявания в наши акумулаторни фабрики, със забележителен стопански резултат.

Като високоценен учител е чел лекции в редица университети и световноизвестни компании в Япония, Германия, Франция, Австралия, Китай, Бразилия и Русия. За огромните му достижения в науката, технологиите и производството е почетен с редица национални и интернационалните награди и оценки. Като самопризнание за цялостната му научна и научно-приложна активност през 1989 година е определен за член-кореспондент, а през 1997 година за учен на Българска академия на науките.

Опелото ще се състои на 29 август /вторник/, от 12.00 ч., в църквата " Св. София " в София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР